خسارت احتمالی و تأمین خواسته

خسارات احتمالی مبلغی است که از طرف شاکی  پرونده و با حکم قاضی به  صندوق دادگستری به امانت گذاشته می‌شود.  خسارت احتمالی در برخی از پرونده‌ها که مستند دعوی سندی عادی مانند سفته باشد، مطرح می‌شود.

اما خسارت احتمالی چه زمانی باید از طرف شاکی پرداخت شود؟ زمانی که شاکی دعوا به دلیل نگرانی از احتمال فروش یا انتقال  اموال توسط بدهکار، از دادگاه درخواست توقیف اموال طرف دعوا را داشته باشد؛ این مورد با عنوان تأمین خواسته مطرح می‌شود؛   یعنی شاکی  از دادگاه درخواست می‌کند که اموال متهم توقیف شود تا خواسته و اموال که در دست متهم است در امان باشد ( به دلیل نگرانی از احتمال فروش  یا واگذاری اموال توسط متهم). به این مورد اصطلاحاً تأمین خواسته گفته می‌شود.

در صورت درخواست تأمین خواسته، دادگاه از شاکی خواهد خواست که حدود 10 تا 15 درصد از مبلغ طلب را به‌عنوان خسارت احتمالی به صندوق دادگستری تودیع کند. مثلاً اگر شاکی 1 میلیارد تومان طلب دارد، قاضی از وی خواهد خواست که حدود 100 تا 150 میلیون تومان را به‌عنوان خسارت احتمالی در صندوق دادگاه به امانت بگذارد . سپس اموال شخص با دستور قاضی توقیف می‌شود. حال اگر بعد از اعلام رأی دادگاه که ممکن است چند ما طول بکشد، شاکی پیروز شود،  می‌تواند علاوه بر دریافت اموال خودش از متهم، مبلغی را هم که به‌عنوان امانت در صندوق دادگاه به ودیعه گذاشته است ،  دریافت کند.  

اما اگر شاکی پس از پایان دادرسی و دادگاه به نتیجه نرسد و پیروز نشود، طرف دیگر دعوای می‌تواند به دلیل توقیف بودن اموال خود، ادعای ضرر و زیان کند. در این صورت طرف دعوا می‌تواند خسارت احتمالی که شاکی در صندوق دادگستری به امانت گذاشته شده است را به‌عنوان خسارت دریافت کند.


مطالب سایت

ما با ارائه خدمات وکالت برای همشهریان اسلامشهری به بهترین شکل از حق‌وحقوق موکلین خود دفاع می‌کنیم.